Zastanawiałam się czy dodać jednego posta i zamieścić tam cały dzienny
jadłospis, czy dodawać po kolei, każdy z osobna. Raz będę pisała jednego
z podsumowaniem, a raz będę dodawać kilka dziennie. Strasznie ciągnęło
mnie by napisać kolejnego, więc właśnie to robię ;) Cały tydzień jadłam
owsianki, więc jak jest sobota i miałam więcej czasu postanowiłam zjeść
coś innego. Wypadło na kaszę manną. Bardzo zdrowa, smaczna i można ją
robić na wiele sposobów. Ja uwielbiam z ziarnami słonecznika. Możecie
się zdziwić, że na zdjęciach ta kasza wydaje się zbyt zwarta, ale
właśnie taka była. Nie lubię lejącej się kaszy. Najbardziej smakuje mi
taka o konsystencji bardzo gęstego jogurty, bądź nawet galaretki.
Poniżej, jak zwykle będą znajdowały się zdjęcia. Polecam wypróbować i
dodać swoje ulubione dodatki. Wszelkie bakalie, owoce, nasiona, sosy,
..Można by wymieniać w nieskończoność :)
Sobotnie śniadanie:Kasza manna ze zmielonymi orzechami laskowymi, ziarnami słonecznika, rodzynkami, daktylami, a na wierzchu połową dużego jabłka.
A teraz nieco o kaszy manny:
Powstaje podczas przemiału ziaren pszenicy. Jedna z najbardziej popularnych i lubianych kasz. Ze względu na to, że jest lekkostrawna podaje się ją dzieciom oraz osobom z nadwrażliwością układu pokarmowego. Jest zdrowa, smaczna, sycąca i nadaje się również dla osób na diecie. Zakazana w diecie bezglutenowej. Zawiera niewiele błonnika, witamin i minerałów, lecz dużą ilość skrobi. Kasza manna powinna stanowić drobne cząstki bielma, bez widocznych ciemnych cząstek otrębowych oraz nie powinna być zamączona.
Wartości odżywcze w 100 gramach kaszy manny:
- energia: 360 kcal (1477 kJ )
- białko: 12,7 g
- węglowodany: 72,8 g
- tłuszcze: 1,1 g
- błonnik: 3,9 g
Właśnie się dowiedziałam czym tak naprawdę jest kasza manna, dzięki :].
OdpowiedzUsuń