29 sierpnia, 2013

Informacje o.. kasza gryczana

Informacje o.. Na blogu pojawił się tylko jeden taki post, a był on o kaszy manny. Dosyć dawno temu pisałam Wam, że zamierzam do nich wrócić. Dokładnie tak robię i dzisiaj dodaję wpis na temat kaszy gryczanej, którą uwielbiam.

Jak powstaje kasza gryczana?:
Wszystko zaczyna się od gryki, a dokładnie jej nasion. Są one następnie oczyszczane i polerowane. Zależnie od celu, niektóre są prażone, a niektóre nie. Można w sklepach znaleźć także taką, która gotuje się w 8 minut. Czemu tak szybko? A no właśnie dlatego, że została ona pozbawiona cennej 'pokrywy', która zawiera najwięcej błonnika. Oczywiście im produkt był poddawany mniejszej ilości zabiegów - tym lepiej.

Którą najlepiej wybrać?:
Jak wyżej wspomniałam im mniej oczyszczona, tym lepsza. Tak więc najlepszym wyborem będzie ta niepalona. Prażona przy paleniu traci ok. 50%  wartości odżywczych jednak w smaku jest bardziej wyrazista. Te gotujące się w kilka minut najlepiej od razu skreślić z listy. Zostały prawie zupełnie pozbawione najważniejszych składników.

Dlaczego jest tak ważna w diecie?:
Zawiera ona witaminy z grupy B, takie jak B1, B2 i B6 oraz PP (B3), która obniża poziom złego cholesterolu i zapobiega chorobom serca. Oprócz tego kasza gryczana jest bogata w związki mineralne głównie potasu (obniża ciśnienie), żelaza (jeden ze składników hemoglobiny zapobiegający niedokrwistości) i magnezu (korzystnie działa na układ nerwowy i pracę wszystkich mięśni), ale także wapnia i fosforu. Białka pochodzące z tej kaszy są cenniejsze od białek zbóż, a pod względem wartości odżywczych przewyższają ryż, makaron i ziemniaki.

Ciekawostki:
  • Nie zawiera glutenu 
  • W medycynie ludowej ceniona za ograniczanie obfitego miesiączkowania.
  • Odwar (jeden z rodzajów wyciągów wodnych. Otrzymuje się go w ten sposób, że odmierzoną ilość ziół zalewa się letnią wodą i gotuje przez 5-30 minut, zależnie od potrzeby, pod przykryciem*) z kaszy podawano przy biegunkach.
Ciekawe artykuły w internecie:
*Wikipedia

Życzę Wam smacznej kaszy i jak najbardziej polecam. Lubie kasze? Jaka jest Wasza ulubiona? 

2 komentarze:

  1. Hmm, nie przepadam za kaszą, jednak zawsze na Wigilii u babci jakąś jem. Babcia wrzuca tam od lat pieniążka i my z kuzynem, chociaż już jesteśmy stare konie to się bijemy o to :D

    Ciekawy artykuł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam kasze, a szczególnie właśnie gryczaną. Oprócz tego ubóstwiam także makarony :) Z chęcią wybrałabym się na taką kolację :)

      Usuń

Wszystkie opinie i uwagi są dla mnie na wagę złota. Staram się dzięki nim wzbogacić zawartość bloga, jak i uzupełnić o brakujące elementy. Dlatego proszę Cię o szczere komentarze, gdyż tylko one pozwolą mi poprawić jakość strony i wpisów. Proszę również o nie wklejanie linku do Twojego bloga i nie spamowanie. Jeśli będę miała chwilę na pewno do Ciebie zajrzę. Życzę mile spędzonego czasu na moim blogu :)