Mnie dzisiaj pogoda nie rozpieszcza, więc korzystając z uroków długiego weekendu postanowiłam napisać tutaj co nieco, tak jak zwykle pod koniec tygodnia. Mam mnóstwo pomysłów na posty, co się jednak często nie zdarzało, ale obecnie każdą chwilę staram się wykorzystać na przygotowanie do egzaminu, stąd tylko jeden wpis tygodniowo.
Myślę, że wiele z Was chce się zdrowo odżywiać jednak brakuje nam czasem pomysłów na potrawę, która nie dość, że będzie smaczna to jeszcze mega zdrowa i tania. Przyznam się, że dosyć często zdarza mi się, że kompletnie nie mam koncepcji na obiad i pozostaje mi ugotowanie kurczaka oraz warzyw i kaszy. Bez przypraw, bez ziół, bez smaku. Ale wcale tak nie musi być. Przeglądając zdjęcia, które miałam opublikować na blogu, a tego nie zrobiłam, znalazłam kilka zdjęć moich obiadów. Od razu przystąpiłam do pisania i jednocześnie przypomniałam sobie o tym, jak smacznie niedawno jadłam.
Pierwszym pomysłem na ciekawy obiad jest kurczak smażony na oliwie z zielonym groszkiem i kaszą gryczaną.
Jak przygotować?:
Mięso zamarynować i usmażyć na łyżce oliwy. Zdjąć z patelni i wyłożyć na nią odpowiednią ilość groszku, zalewając go wodą. Nie trzeba myć patelni po kurczaku. Smak przypraw przejdzie na groszek :) Trzymać pod przykryciem tyle, aby w środku był ciepły. Nie gotować! Ugotować kaszę.
Dalej mamy smażoną na oliwie pierś z kurczaka z kaszą gryczaną oraz kolorową sałatką.
Jak przygotować?:
Kurczaka zamarynować i usmażyć na łyżce oliwy. Kaszę ugotować według sposobu na opakowaniu. Przed przystąpieniem do przygotowywania sałatki dokładnie umyj wszystkie jej składniki! Porwać listki sałaty, paprykę i pomidora pokroić w kostkę, oliwki poprzekrawać na pół. Dla smaku można dodać koperek, szczypiorek, przyprawy oraz łyżeczkę oliwy.
Oprócz tego przypominam także o przepisie nr 4, czyli kurczaku na ostro ze szpinakiem oraz przepisie nr 1- kurczaku z warzywami.
Jak można zaobserwować we wszystkich czterech kompozycjach główną rolę odgrywa kurczak. To właśnie jego jem najczęściej. Jest najmniej kaloryczny oraz zawiera najmniej tłuszczu spośród mięs, a przy tym dostarcza nam niezłą dawkę białka. Oczywiście nie zawiera chociażby żelaza, którego dobrym źródłem jest mięso czerwone. To właśnie dlatego nie można ograniczać się jednego rodzaju mięsa, czy też węglowodanów i tłuszczy. Wszystko w umiarze :) Oprócz tego w 90% potraw gości u mnie kasza gryczana. Uwielbiam jej smak, szybko się ją przygotowuje, a do tego jest bardzo zdrowa. Jako, że jestem jej naprawdę ogromną fanką napisałam o niej ciut więcej w tym poście.Oczywiście w każdym przepisie można mięso przygotować za pomocą piekarnika bądź parowara albo garnka z wodą. Podobnie z węglowodanami. Można tworzyć przeróżne kompozycje i w zamian za kaszę gryczana umieścić kaszę jęczmienną, makaron pełnoziarnisty, ryż albo jeszcze coś innego, na co tylko macie ochotę :)
A jak u Was wyglądają codzienne posiłki? Chętnie poczytam Wasze pomysły na zdrowy obiad.
Tymczasem życzę spokojnych, słonecznych i radosnych świąt :)
Ja też dość często jadam kurczaka. Smażę go na oleju kokosowym, co szczerze polecam, dużo lepszy smak niż ten smażony na oliwie moim zdaniem.
OdpowiedzUsuńMam dla Ciebie taką uwagę. Po kliknięciu w Twój profil ciężko znaleźć adres bloga. Najlepiej moim zdaniem umieścić go w podpisie, dzięki temu więcej osób do Ciebie trafi :)
Bardzo dziękuję za informację - już dopisuję :) Kurczak musi smakować wyśmienicie :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń